Wij vinden preventie erg belangrijk
Preventie voorkomt tandproblemen
In onze tandartspraktijk besteden we veel tijd en moeite aan het voorkomen van gebitsproblemen. Niemand zit graag in de tandartsstoel voor een behandeling en iedereen wil zijn gebit graag gezond houden. Met een regelmatige of halfjaarlijkse controle kan de tandarts vroegtijdig risico’s en problemen signaleren. Door het aanpakken van de risico’s voorkomt u schade aan het gebit. Door de vroege signalering voorkomt u ingrijpende behandelingen aan de tanden en kiezen.
Ons hele team is belangrijk voor preventie
In de tandheelkunde zijn er de laatste jaren veel dingen veranderd. Vroeger bestond het team van een tandartspraktijk meestal uit een tandarts en een assistente. Er bestonden wel periodieke controles, maar die waren voornamelijk bedoeld om problemen te signaleren en direct te behandelen. In veel landen is dit nog altijd de meest voorkomende werkwijze. Daar gaan mensen pas naar de tandarts als er een grote renovatie nodig is of als ze klachten hebben. Gelukkig loopt Nederland wereldwijd voorop in de ontwikkeling van de mondzorg en werken wij preventief om gebitsproblemen te voorkomen.
Preventie door behandeling in teamverband
Uit onderzoek blijkt dat behandeling in teamverband meer aandacht geeft voor preventie. Iedereen binnen het team heeft een eigen taak maar werkt wel samen in het belang van de gezondheid van uw gebit. En dat betaalt zich uit: Nederland loopt voorop in de westerse wereld. Nederlanders hebben het meest gezonde gebit en zijn jaarlijks het minste kwijt aan kosten voor tandheelkundige behandelingen! Binnen Nederland blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis dat onze praktijk bovengemiddeld scoort als het gaat om kwaliteit, aandacht voor preventie en kosten per patiënt.
Wie doet wat bij preventie?
Het begint vaak met de halfjaarlijkse of periodieke controle bij de tandarts. In onze praktijk kijken we niet alleen naar mogelijke problemen, maar beoordelen we ook mogelijke risicofactoren. Dat varieert van voeding tot verkeerd poetsen, maar kan ook verband hebben met bepaalde geneesmiddelen of erfelijke eigenschappen. Door al tijdens de controle extra tijd te nemen voor onze patiënten en er op te wijzen dat er een risicofactor is, kunnen patiënten zelf dingen aanpassen zodat er in de toekomst geen problemen aan het gebit ontstaan.
Samenwerking met een preventieassistente
Een enkele keer is er bij de constatering van een risico meer tijd nodig voor een preventief gesprek of behandeling. De preventieassistente is hier speciaal voor opgeleid. Indien er veel tandsteen aanwezig is, kan ze dit netjes verwijderen om te voorkomen dat het tandvlees gaat ontsteken. De preventieassistente vervult ook een belangrijke rol in het geven van instructies. Zo kan ze een kind wat zelf moet leren poetsen extra tips en trucs geven. In onze praktijk maken we hiervoor gebruik van het programma GewoonGaaf.
De mondhygiëniste doet dezelfde preventieve behandelingen als de preventieassistente, maar heeft een wat uitgebreider takenpakket. Zo kan ze net doorkomende kiezen bij kinderen sealen om gaatjes tegen te gaan.
GewoonGaaf methode
In onze praktijk werken we met de GewoonGaaf-methode. Onze mondhygiënistes hebben hiervoor een speciale nascholing gevolgd. Het is een methode om kinderen zelf te laten inzien hoe belangrijk poetsen is en wat de juiste manier is. Uit universitair onderzoek blijkt dat kinderen die het GewoonGaaf-programma goed doorlopen tot 70% minder kans op gaatjes krijgen.