skip to Main Content

Meer informatie over kronen en bruggen.

Kronen en bruggen

Een tand of kies bestaat uit het wortelgedeelte en een kroongedeelte. De kroon is het zichtbare gedeelte van de tand of kies. Het zichtbare gedeelte van de tand of kies is bedekt met een laag tandglazuur. Deze laag is sterk en beschermt de tand tegen breuken en gaatjes. In sommige gevallen s het nodig om een tand of kies te voorzien van een kunstkroon.

Een kunstkroon is nodig indien:

  • De kroon van de tand gebroken is na een trauma
  • Er door tandbederf een erg groot gat is ontstaan wat lastig te repareren is met een vulling
  • De bestaande vulling erg groot is zodat deze niet mooi is, afbrokkelt of niet netjes aansluit
  • Er een tand of kies ontbreekt. Door het plaatsen van een implantaat (kunstwortel) kunnen we met een verschroefde kunstkroon weer een tand of kies maken. Het is ook mogelijk om de buurtanden te voorzien van een kunstkroon en een zwevende kroon ertussen te plaatsen.

Vormt een aantal kronen samen een geheel dan spreekt men van een ‘brug’.

Hieronder is een voorbeeld te zien van een brug bij een van onze patiënten.

Kronen en bruggen - voor
Kronen en bruggen - na

Wat is een kroon?

Een kunstkroon ,of kortweg ’ kroon’, is in feite een nieuwe beschermende kap over de tand of kies heen. Kronen worden gemaakt van metaal, porselein of een combinatie hiervan. Kronen of bruggen worden vaak gebruikt om u weer een mooie glimlach te geven. Door kronen te maken van porselein gaan deze jarenlang mee en kunt u er dus lang van genieten. Tevens zien de kronen er zo natuurlijk uit dat het net lijkt of u gewoon uw eigen tanden heeft.

Hoe gaat het in zijn werk?

De tandarts maakt de bestaande tand of kies aan alle kanten ongeveer 1mm kleiner en bevestigt hierop de op maat gemaakte kroon. Van het gebit worden vervolgens een paar klei-afdrukken gemaakt en naar het tandtechnisch-lab opgestuurd. De tandtechnicus giet de afdrukken uit in gips en maakt in een paar weken tijd een op maat gemaakte kroon. De patiënt krijgt in die tussenliggende weken een kunststof noodkroon om mee te kunnen eten. Na een paar weken komt de patiënt terug bij de tandarts om de noodkroon te vervangen voor de definitieve kroon. Deze kroon wordt vastgezet met een stevig cement.

Waar dienen kronen voor?
Kronen plaatsen

De techniek om kronen te maken ontwikkelt zich enorm snel de laatste tijd. Tandartspraktijk Vroegh & Yoe loopt voorop in deze ontwikkeling. Het is tegenwoordig ook mogelijk in onze praktijk om de kronen digitaal te maken in één enkele behandeling. Hiervoor hoeft u ook niet meer in klei te happen. Lees meer over deze techniek op onze pagina over CEREC kronen.