skip to Main Content

Een kroon van porselein zonder te happen!

CEREC 3D kronen

Veel patiënten zien erg op tegen een kroon-behandeling. Het happen in klei is benauwend en het is niet altijd even prettig om een paar weken te wachten op de definitieve kroon. Kronen vertoonden vroeger soms een metalen randje net boven het tandvlees waardoor de tand er onnatuurlijk uit ziet. Gelukkig ontwikkelt de techniek om kronen te maken zich enorm snel de laatste tijd en zijn wij in staat om binnen een ochtend of middag een 3D kroon op maat te maken.

Moderne kronen met 3D meetmethode

Tandartspraktijk Vroegh & Yoe loopt voorop in deze ontwikkeling. Het is tegenwoordig mogelijk in onze praktijk om porseleinen kronen digitaal te maken in slechts één enkele behandeling. In Nederland behoren wij tot een groep van 25 tandartspraktijken die als eerste beschikken over deze nieuwste scan techniek en de nauwkeurige CAD-CAM freestechniek van CEREC 3D.

Voordelen voor onze patiënten:

 • Geen afdrukken van klei meer in de mond, maar een 3d-scan
 • Geen contrast-poeder nodig voor de scans, zoals soms bij oudere scanners
 • Een natuurlijke, metaalvrije kroon van porselein.
 • Een kroon die in dezelfde behandeling digitaal gefreesd wordt (CAD-CAM)
 • Geen weken wachten met een tijdelijke kunstkroon
 • Geen tweede behandeling nodig om de kroon te cementeren

Hoe verloopt een CEREC 3D kroon behandeling?

 1. Met een mondcamera maken wij een digitale afdruk van de tand of kies in kleur. Deze nieuwste scanner van CEREC heeft geen contrastpoeder meer nodig om een 3d beeld te kunnen maken.
 2. Met behulp van een 3-dimensionaal designprogramma ontwerpen wij de digitale kroon op de computer zodat uw nieuwe kroon altijd goed bij u past.
 3. Dit ontwerp sturen wij digitaal door naar de CAD-CAM freesmachine.
 4. We selecteren een passend blokje 100% porselein. Dit porselein lijkt erg op tandglazuur. Het voelt net zo glad aan als een eigen tand of kies. Een CEREC 3D kroon is ook net zo hard als het eigen tandglazuur. Omdat er geen metaal in de kroon is verwerkt is de kroon, net als tandglazuur, lichtdoorlatend. Dit alles maakt dat een Cerec-kroon er net zo mooi uitziet en natuurlijk aanvoelt als een echte tand.
 5. De freesmachine slijpt de persoonlijk ontworpen kroon met grote nauwkeurigheid in onze praktijk.
 6. De kroon wordt daarna afgebakken in de oven en nog in dezelfde behandeling kan de kroon vastgezet worden met een stevig cement. De kroon zit zo stevig dat u er direct mee kunt kauwen.

In onderstaande video kunt u het proces van een CEREC 3D kroon zien.