Hoe kan ik gaatjes voorkomen?
Er is echt niemand die graag een gaatje in zijn kies laat boren bij de tandarts. Helaas kun je niet alle gaatjes voorkomen. Zelfs de tandarts krijgt wel eens een gaatje. Het is niet altijd even eerlijk verdeeld: de een krijgt veel sneller gaatjes dan de ander. Dat heeft te maken met heel veel factoren: welke bacteriën heb je in de mond, hoe goed je poetst, heb je veel eet en drink momenten op een dag, heb je goed speeksel, zit er veel suiker in je voeding, gebruik je fluoride tandpasta. Omdat er zoveel factoren zijn, kun je er zelf ook veel aan doen om de kans op een gaatje te verkleinen.
Hoe ontstaat een gaatje?
Om te begrijpen hoe je een gaatje kunt voorkomen moet je eerst weten hoe het ontstaat. Voor een gaatje heb je 4 dingen nodig: Een tand, slechte bacteriën, suiker en tijd. Direct na het tandenpoetsen groeien er al bacteriën op je tanden. De laag bacteriën wordt steeds dikker, dat heet tandplak. Als er meer tijd verstrijkt dat groeien er steeds meer slechte bacteriën. De slechtste heet Streptococcus Mutans. Deze bacterie leeft van suiker en maakt er een sterk zuur van. Tandglazuur kan niet tegen zuur. Het glazuur lost op in het zuur. Dus waar slechte bacterie op de tand zitten ontstaat er een putje in het glazuur als ze maar lang genoeg suiker krijgen. Op een bepaald punt is het putje zo diep geworden dat het door het glazuur heen is gedrongen. Dan is het een gaatje in de kies die schoongemaakt moet worden en weer gevuld moet worden door de tandarts.
6 tips om gaatjes te voorkomen
Uiteindelijk is het dus heel simpel: Poets je 100% de tandplak weg, dan krijg je nooit gaatjes. En als je nooit suiker eet, dan krijg je ook nooit gaatjes. Helaas is wel simpel maar ook super moeilijk om 100% te poetsen. Tussen je tanden kom je moeilijk met de tandenborstel en er zijn diepe groeven in de kiezen waar snel plak groeit. Het is ook moeilijk om nooit suiker te eten. Overal zit suiker in. Veel eten is een beetje aangezoet om het lekker te laten smaken. In gezonde voeding zit ook suiker en er zijn veel vormen van suiker, zoals zetmeel, waar de bacteriën ook van kunnen leven. Maar gelukkig kun je zelf veel doen
1. Poets 2x per dag met een fluoride-tandpasta
Fluoride maakt glazuur harder. Het zuur van bacteriën komt er minder snel door fluoride-verstrekt-glazuur. Fluoride herstelt daarnaast ook beginnende gaatjes. Fluoride staat bij sommige mensen in een kwaad daglicht omdat het giftig is. Dat is zeker waar, maar dat is zuurstof ook. Een stof is pas giftig boven een bepaalde waarde. Zolang je tandpasta niet inslikt is er niets aan de hand. Mensen die poetsen met een alternatieve fluoride-vrije tandpasta hebben echt een veel grotere kans op gaatjes. Een extra tip is na het uitspugen van de tandpasta niet na te spoelen. Zo blijft er een minilaagje fluoride de hele nacht op de tanden zitten waardoor de fluoride dieper de tand intrekt.
2. Gebruik 1x per dag flosdraad tussen de tanden om daar de plaque weg te halen
Geen tandenborstel komt tussen de tanden, zelfs niet die van de reclames. Heb je daarnaast snel tandvleesproblemen, dan kun je beter tandenstokers of ragers gebruiken. Breng wat tandpasta aan op de tanden om extra fluoride tussen de tanden in te krijgen.
3. Eet en drink minder dan 7x per dag
Als je iets eet of drinkt waar ook maar een heel klein beetje suiker in zit, dan kunnen bacteriën daar een tijdje lang zuur van maken. Speeksel kan dat zuur na een tijdje weer neutraliseren en kan kleine putjes helpen herstellen. Maar als je dan al weer wat eet, dan begint de zuuraanval van de bacteriën weer van voren af aan. Hoe vaker je eet/drinkt hoe langer de bacterien dus zuur kunnen produceren en hoe minder goed het speeksel de schade kan herstellen. Als je je strikt houdt aan de 7 voedingsmomenten dan scheelt dat ontzettend. En let wel op: een kopje koffie met een half klontje suiker is hetzelfde als een zak snoep, een banaan of een boterham met jam. Deze telt dus ook als een eetmoment. Water kun je altijd tussendoor nemen!
4. Stimuleer speeksel
Speeksel is goed voor het wegwerken van zuur en voor het herstel van alle kleine putjes in het glazuur na een zuuraanval. Suikervrije kauwgom stimuleert het speeksel enorm. Die mag je dus de hele dag door pakken. Dan is er ook nog kauwgom met de plantaardige suikervervanger Xylitol. Xylitol zorgt ervoor dat slechte bacteriën minder goed het suiker uit de voeding kunnen omzetten in zuur. Extra positief dus!
5. Ouders, geef je gezonde bacteriën door
Voor aanstaande ouders een bijzondere tip: Sommige mensen hebben veel meer slechte bacteriën dan anderen. Die worden van ouder op kind doorgegeven. Meestal gebeurt dit via de speen (voelen of het flesje warm is, speen op de grond, etc). De ouder die dus bijna geen vullingen heeft doet er dus goed aan zijn/haar goed bacteriën aan de baby door te geven door juist de speen in de eigen mond te nemen en daarna aan de baby te geven. Klinkt heel gek, maar t werkt!
6. preventieve tandheelkunde
Onze praktijk doet veel aan preventie. Zo gaan basisscholen af voor poetslessen en we zijn erkend GewoonGaaf praktijk. Uit universitair onderzoek blijkt dat de methode van GewoonGaaf 70% gaatjes kan verminderen.