skip to Main Content

Wat gebeurt er tijdens de controle?

De periodieke tandartscontrole

De periodieke tandartscontrole wordt ook wel de halfjaarlijkse controle genoemd omdat de meeste mensen twee keer per jaar hun tanden laten controleren door de tandarts. Tijdens de controle beoordeelt de tandarts de gezondheid van de hele mond. Ook kijkt de tandarts naar afwijkingen in de mond die later mogelijk voor problemen kunnen zorgen.

Waarom is een controle zo belangrijk?

Tijdens de controle geeft de tandarts je tips en trucs over hoe je je mond het beste kunt verzorgen en welke dingen een slechte invloed hebben op je mondgezondheid (Preventie). Zo geeft de tandarts poetstips om het tandvlees gezond te houden. Ook geeft hij uitleg over zaken die minder logisch zijn zoals de nadelige gevolgen van het langdurig gebruik van sommige medicijnen.  Door deze tips en trucs voorkom je problemen en blijft je mond gezond.

Veel problemen ziet een tandarts al in een heel vroeg stadium. Veel beginnende tandvleesontstekingen of beginnende gaatjes kunnen nog herstellen door een kleine aanpassing in de manier van poetsen of het aanpassen van je voeding.

En als er problemen zijn ontstaan die behandeld moeten worden, dan zorgt een periodieke controle ervoor dat de problemen snel gevonden zijn en nog niet zijn uitgegroeid tot grote problemen. De behandeling wordt daarmee een stuk makkelijker. Een klein gaatje dat snel ontdekt is met een periodieke controle, is vlot en makkelijk te vullen. Iemand die wacht met het tandartsbezoek totdat hij kiespijn krijgt, heeft meestal al een groot gat tot in het wortelkanaal. Een behandeling wordt dan veel uitgebreider.  Ook bij groeistoornissen en afwijkingen is het veel fijner om er op tijd bij te zijn. Als kinderen op het juiste moment een beugel dragen, duurt de behandeling bij de orthodontist veel korter. Iemand die gewezen wordt op slijtage van het glazuur door frisdrank, kan zijn voeding op tijd aanpassen om verdere slijtage te voorkomen.

Door regelmatig bij de tandarts te komen voor een controle voorkom je dus dat je regelmatig bij de tandarts zit voor een behandeling!

In veel westerse landen is het niet gebruikelijk dat mensen een periodieke controle laten doen door de tandarts. Ze komen pas bij pijn of ernstige problemen. De tandarts in die landen doet vooral uitgebreide gebitsbehandelingen. Mensen zijn uiteindelijk meer tijd en meer geld kwijt aan die behandelingen en hebben veel eerder een zwak gebit of een gebitsprothese. Nederland staat al jaren aan de wereldwijde top als het gaat om de sterkte en de gezondheid van het gebit. En dat ook nog tegen de laagste kosten per jaar. Dat komt voor een groot deel door de periodieke controle die voor ons heel gewoon is.

Wat wordt er allemaal gecheckt bij de controle?

Bij tandartspraktijk Vroegh & Yoe nemen de tandartsen uitgebreid de tijd voor een periodiek controle. We checken een hele waslijst aan dingen die belangrijk zijn voor een goede mondgezondheid:

  • Algehele gezondheid (veel ziektes en medicatie hebben invloed op de mondgezondheid)
  • De mondgezondheid (gekke plekjes op het tandvlees, de tong, de keel, etc)
  • De groei en wisseling van het melkgebit (moet je naar de orthodontist of niet)
  • De gezondheid van het tandvlees (DPSI-score)
  • Controle op afwijkende slijtage door voeding, knarsen of verkeerd poetsen
  • Controle op gaatjes
  • Controle op de stevigheid van oude vullingen en kronen

Wat wordt er nog meer gedaan?

Kleine problemen of afwijkingen worden meteen behandeld. Denk hierbij aan een kleine hoeveelheid tandsteen of het geven van poetsinstructie. Bij tandartspraktijk Vroegh & Yoe is het niet gebruikelijk dat er direct gaatjes gevuld worden. Het zorgvuldig behandelen van een gaatje, hoe klein ook, kost tijd. We zouden daarmee de volgende patiënt te lang laten wachten op zijn/haar behandeling. In dat geval maken we een afspraak voor een volgende behandeling.

Kinderen krijgen bij onze praktijk vanaf de wisseling tot hun 16e jaar een fluoride-hapje tijdens de controle. Deze fluoride-boost geeft de net doorgekomen blijvende kiezen een stevigere glazuurlaag. Daardoor is er minder kans op gaatjes.

Daarnaast geven de tandartsen tijdens de controle ook veel tips en trucs. Hoe kunje het beste poetsen? Wat gebruik je om tussen de tanden te kunnen poetsen? Hoe vaak mag je iets zoets eten per dag? Waarom is frisdrank niet goed voor het glazuur? Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft onderzoek gedaan tussen de verschillende tandartspraktijken. Bij Tandartspraktijk Vroegh & Yoe blijkt dat de kinderen veel minder gaatjes krijgen en dat de behandelkosten per kind, per jaar een heel stuk lager ligt dan bij andere praktijken. Dit komt voornamelijk door de combinatie: regelmatig op controle komen, de fluoride hap en het geven van tips en trucs

Veel beginnende problemen, zoals gaatjes en wisselproblemen, zie je niet aan de buitenkant met het blote oog. Een gaatje begint vaak tussen de kiezen in en een niet aangelegde voortand ontdek je pas als de melktand nooit is gewisseld. Daarom zijn röntgenfoto’s zo ontzettend belangrijk. Met een röntgenfoto kun je wel heel goed die beginnende gaatjes tussen de kiezen ontdekken en met een röntgenfoto zie je perfect waar welke blijvende tand zit onder de melktand.

Hoe vaak kom je voor controle en maak je een röntgenfoto?

Kinderen komen (vanaf 2,5-3 jaar) altijd twee keer per jaar voor  de controle. De tandartsen kunnen dan snel bijsturen als een kind snel gaatjes krijgt of verkeerd wisselt. Vanaf het 18e jaar gaan de meeste mensen twee keer per jaar naar de tandarts. Vandaar dat vaak ook wordt gesproken over de halfjaarlijkse controle. Mocht je nooit gaatjes krijgen en altijd gezond tandvlees hebben, dan wordt er bij Tandartspraktijk Vroegh & Yoe met je overlegt of de periodieke controle ook één keer per jaar gedaan kan worden.

Röntgenfoto’s van de kiezen maken we bij Tandartpraktijk Vroegh & Yoe gemiddeld 1x in de twee a drie jaar.  De Nederlandse en Europese richtlijnen schrijven dat ook voor. Als je snel gaatjes krijgt maken we om het jaar foto’s, krijg je vrijwel nooit gaatjes dan gaat het meer richting de 1x in de 3-4 jaar. Doordat we in onze praktijk gebruik maken van digitale röntgenfoto’s is de straling veel minder gevaarlijk dan vroeger. Als we nu een röntgenfoto moeten maken, kun je dat vergelijken met dezelfde hoeveelheid straling die je zou krijgen als je 8 uur in de buitenlucht rondloopt. Dat is dus bijna verwaarloosbaar.